12 tips voor het inrichten van een ergonomische werkplek

12 tips voor het inrichten van een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is essentieel om productief en comfortabel te kunnen werken. Veel mensen brengen immers uren per dag door achter hun bureau. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze werkplek ergonomisch is ingericht om zo lichamelijke klachten te voorkomen. In dit artikel geven we 12 handige tips om een ergonomische werkplek te creëren.

1. Zorg voor een verstelbaar bureau en stoel

Een verstelbaar bureau en stoel zijn de basis van een ergonomische werkplek. Deze stellen je in staat om de hoogte van je bureau en stoel aan te passen aan je eigen lichaam. Zo kan je ervoor zorgen dat je in een optimale houding zit, wat veel lichamelijke klachten kan voorkomen.

2. Plaats je beeldscherm op ooghoogte

Het plaatsen van je beeldscherm op ooghoogte is belangrijk om nek- en rugklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat je recht voor je beeldscherm zit, met je nek en rug in een rechte lijn. Gebruik indien nodig een monitorstandaard of een stapel boeken om je beeldscherm op de juiste hoogte te brengen.

3. Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis

Een ergonomisch toetsenbord en muis zorgen voor een natuurlijke en comfortabele positie van je handen en polsen. Zo voorkom je klachten als RSI. Kies voor een toetsenbord met een lichte buiging en een muis die goed in je hand ligt.

4. Gebruik een polssteun

Een polssteun kan helpen om de druk op je polsen te verminderen tijdens het typen. Zorg ervoor dat de polssteun zich net onder je pols bevindt, zodat je handen in een neutrale positie blijven.

5. Plaats je documenthouder naast je beeldscherm

Als je vaak met documenten werkt, is het belangrijk om een documenthouder te gebruiken. Plaats deze naast je beeldscherm, zodat je je nek niet constant hoeft te buigen om te kijken naar je documenten.

6. Zorg voor voldoende verlichting

Goede verlichting is essentieel voor een ergonomische werkplek. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt en gebruik indien nodig een bureaulamp voor extra verlichting. Voorkom fel licht dat op je beeldscherm reflecteert, dit kan vermoeiend zijn voor je ogen.

7. Maak gebruik van een voetensteun

Een voetensteun kan helpen om je houding te verbeteren en rugklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat je voeten plat op de voetensteun staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.

8. Hou je werkplek schoon en opgeruimd

Een opgeruimde werkplek zorgt voor een overzichtelijke en rustige omgeving. Zorg ervoor dat je regelmatig je bureau opruimt en schoonmaakt. Verwijder eventuele afleidingen en zorg voor voldoende opbergruimte voor je spullen.

9. Neem vaak pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Sta op, loop een stukje en strek je spieren. Dit verbetert de doorbloeding en voorkomt stijfheid en klachten. Probeer elke 30 minuten even een korte pauze te nemen.

10. Let op je houding

Een goede houding is cruciaal voor een ergonomische werkplek. Zorg ervoor dat je rechtop zit, met je voeten plat op de grond en je rug tegen de leuning van je stoel. Voorkom het hangen naar voren of naar achteren en probeer je schouders ontspannen te houden.

11. Pas de temperatuur aan

De temperatuur op je werkplek kan een groot effect hebben op je comfort en productiviteit. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog of te laag is. Een temperatuur van rond de 20 graden Celsius wordt over het algemeen als comfortabel beschouwd.

12. Investeer in een goede koptelefoon

Een goede koptelefoon kan helpen om geluidsoverlast op de werkvloer te verminderen. Dit zorgt voor minder afleiding en een betere focus. Kies voor een koptelefoon met noise-cancelling functie voor het beste resultaat.

Met deze 12 tips kan je een ergonomische werkplek creëren waarin je comfortabel en productief kunt werken. Vergeet niet om regelmatig je houding te controleren en pauzes te nemen om klachten te voorkomen. Bekijk de producten op De Ergonomische Gids om je werkplek optimaal in te richten.